46004863 CP SANT MIQUEL  - LLÍRIA (València)

  
 Inici    Secretaria    Activitats    Història del centre    Agenda    Personal    Recursos PDI    Assemblea d'Alumnes    Menjador    AMPA    Galeria    Anaya Digital    Santillana Aula Digital     Administració del sistema
   
Recursos del entorno. Detalle

Menu. Recursos del entorno
  
  


Localitat

LLÍRIA

     La ciutat de Llíria esta localitzada a 25 km de la ciutat de València, en ple cor del Camp de Túria, i és alhora cap d'aquesta comarca.

     El seu terme és un dels termes valencians més grans en extensió i presenta un interessant paisatge de contrast entre una zona muntanyosa que per tany als primers contraforts de la Serra Calderona, amb un cim de notable altura (881 metres a les Ombries), i la zona d'horta del marge esquerre del riu Túria.

     En arribar a Llíria. el viatger es queda encisat amb la vista serena i tranquil-la dels quatre tossals que configuren. avui, el nucli urbà: el tossal de Sant Miquel on està el monestir i el jaciment ibèric de L'antiga Edeta, el de santa Barbara coronat per les restes de l'ermita, el de la Sang on s'assenta la antiga ciutat medieva, i el de la Torreta, cim que mira a la ciutat i on hi havia una torre de guaita.

     L'antiga ciutat romana i la ciutat moderna s'entremesclen amb l'horta vella a la zona del pla.

     Llíria, que emergeix entre colors i aromes de música i d'historia, és una ciutat de tradicions arrelades, d'esplendorós passat i de gent afable que sempre ha estat molt pagada de tot allò que és seu. Té un excepcional patrimoni historicocultural i és, sens cap dubte, una de les principals ciutats historiques valencianes.

La vida de Llíria va lligada a l’aigua i els llirians han retut culte a través de la història al seu bé més preat. A tres quilòmetres, al nord del nucli urbà, es troba la Font de Sant Vicent que des de l’època romana o inclús abans, fertilitza l’horta vella de Llíria.

            És precisament aquest bé el que possibilita que des de mitjan la dècada dels seixanta l' extens i tradicional secà mediterrani es transformara en regadiu d’horta i cítrics gràcies a la perforació de pous i, sobretot l’any 1978, amb la canalització de les aigües del pantà de Benaixeve. Aquesta transformació va suposar un notable impuls econòmic per a la ciutat.

            Avui, l’activitat industrial a Llíria rep una important espenta a conseqüència de les bones comunicacions i de la descongestió de lo comarca de l'Horta, l’activitat econòmica actual predominant és el sector terciari. La ciutat funciona com a centre comercial i de serveis, no sols de la comarca del Camp de Túria, sinó també de la Serrania. Són abundants els nous habitatges al terme amb la construcció de noves urbanitzacions.

L’OFERTA CULTURAL.

            Llíria, ciutat de la música.

            Llíria és, per mèrits propis, "La Ciutat de la Música". Aquesta denominació i el reconeixement internacional es deu a l’existència de dues entitats musicals que mitjançant les respectives bandes han aconseguit nombrosos premis i un prestigi extraordinari arreu del món.

L' Ateneu Musical Banda Primitiva i el Centre Instructiu Unió Musical són possiblement el màxim exponent de la història recent de Llíria, l’origen de les quals es remunta al segle XIX i el seu desenvolupament a principi del segle XX.

Cadascuna compta amb els seus propis centres socials, amb unes magnífiques sales-teatre on, a més de les bandes simfòniques formades per més de 300 músics, es reuneixen les orquestres de cambra, les bandes juvenils i els cors amb garantia de continuïtat i qualitat.

A més a més, a Llíria té la seua seu la primera banda de jubilats t’Espanya, la UDP, creada el 1993 i que acull excomponents de les agrupacions de les comarques del Camp de Túria i dels Serrans. Així mateix, a la localitat edetana hi ha dos formacions musicals de pols i pua, l’agrupació Musical Edetana “Vicente Giménez” i l'orquestra de plectre “El Micalet”.

 

            També comptem amb un Conservatori on es poden cursar estudis de música de grau mitjà i estudis de dansa. Així mateix podem practicar esport als dos pavellons existents al nucli urbà i a les instal·lacions esportives situades a les afores del poble en la partida del “Canó”.

            Llíria, ciutat de cultures.

            Els primers assentaments humans que es coneixen es remunten al final del paleolític superior. També es coneixen jaciments de començament de l’edat de Bronze.

· Llíria Ibérica.

De la cultura ibèrica cal ressenyar  el jaciment del Tossal de Sant Miquel (del segle VI al II a.n.e), declarat Bé d’Interés Cultural el 1995, El castellet de Bernabé, les aldees de la Mont-ravana i les talaies de la Penya -roja.

·  Llíria Romana.

Moltes són les troballes que són testimoni de  l’esplendor de l’època romana a Llíria: el mosaic dels Dotze treballs d’Hèrcules trobat  a una casa situada a la partida de Censals “Ca Porcar”, el tresor del carrer Duc de Llíria, conjunt numismàtic de sis mil denaris , el Santuari Oracular de Mura, un conjunt arquitectònic de gran importància on es poden identificar estances dedicades a banys públics i a consultes sobre l’oracle, els Mausoleus Romans del carrer de Sant Vicent, un dels millors exemples de l’arquitectura funerària romana del segle I, i tal volta un dels símbols més emblemàtics de la presència romana a Llíria: el Molló del Pla de l’Arc.

· Llíria Medieval.

Al tossal de la Sang s’assentaren la Lyria àrab i la primitiva Llíria valenciana, coneguda actualment com la Vila Vella. Cal destacar les restes de la mesquita integrats en l’església de la Sang i els Banys àrabs ubicats al carrer Andoval.

L’església de la Sang (segle XIII), construïda sobre la mesquita fou declarada Monument Nacional el 1919, en ella podem trobar un treball de gran bellesa, l’artesanat mudèjar. Altres monuments importants de l’època medievals són l’antic Hospital Medieval (segle XIII) conegut com l’església del Bon Pastor des del Segle XVIII, el Forn de la Vila, antic forn medieval del segle XV i Ca la Vila Vella, l’antic Ajuntament, també del segle XV.

· Llíria Renaixentista i Barroca.

La segona meitat del segle XVII suposà per a Llíria una nova etapa de creixement demogràfic i urbà. D’aquesta època són testimoni: L’Ajuntament de Llíria o Ca la Vila (1598-1602) L’Església de l’Assumpció (1627-1700),i les restes de l’ermita renaixentista de Santa Bàrbara (1620) construïda pels franciscans i destruïda durant els anys de la Guerra Civil.

De la Llíria del segle XVIII, podem destacar edificis com: El monestir de Sant Miquel, l’ermita de Sant Vicent, l’església de Sant Francesc, l’Església de la Mare de Déu i l’església del Remei.

De recent creació són el MALL ,Museu arqueològic de Llíria , el museu Silvestre d’Edeta, dedicat a l’escultor llirià i l’espai d’usos múltiples ubicat al barri del Plà de l’Arc.

I com a bons amfitrions, els convidem a fer una volta per Llíria.

Poden començar-la de forma virtual en aquest enllaç:

“Somos Llíria, ven a conocernos” http://www.youtube.com/watch?v=nwORNe58lJ4&feature=share

Fins Prompte!